דף הבית » המדריך לעסק המתחיל – הקדמה » המדריך לעסק המתחיל – שלב 2 – בחירת סוג ההתאגדות המתאים
יופי, התקדמנו בשלב נוסף לקראת הקמת העסק שלכם!
לאחר שקיבלנו את ההחלטה בנוגע למהו סוג העסק המתאים עבורנו, נעבור לשלב שבו אנו צריכים לקבל החלטה בנוגע לצורת ההתאגדות הכי מתאימה עבור סוג העסק שבחרנו.
שלב זה הוא פשוט יותר מהשלב הקודם. מכיוון שקיימות אפשרויות מוגבלות, ניתן להבחין בקלות יחסית מהי צורת ההתאגדות המתאימה עבור העסק שבחרתם.
חשוב להבהיר, בחירת נכונה של צורת ההתאגדות חשובה מאוד. זאת מכיוון שבהמשך הדרך קיימות משמעויות והשלכות רבות לבחירה זו – והיא משפיעה על המיסוי ועל ההתנהלות מול כל אחד מהמוסדות – מס הכנסה, מע”מ, ביטוח לאומי.
סוגי הההתאגדויות הקיימים:
1. עוסק פטור
2. עוסק מורשה
3. חברה בע”מ
4. עמותה רשומה
1. עוסק פטור
עוסק פטור הוא עצמאי, אשר היקף מחזור העסקאות שלו נמוך, ועל כן הוא אינו גובה מע”מ מלקוחותיו (למעט מקרים פרטניים שלגביהם נפרט בהמשך).
קביעת המעמד כ’עוסק פטור’ במע”מ, נקבע על פי מחזור העסקאות השנתי של העסק (סך כל ההכנסות שהתקבלו במהלך שנת המס).
על מנת להיחשב ל’עוסק פטור’, על מחזור העסקאות (ההכנסות) השנתי של העסק להיות נמוך מסך של 100,187 ₪, נכון לשנת 2023 (הסכום מתעדכן מעת לעת) .
לפיכך, השאלה הראשונה שעלינו לבחון על מנת לדעת האם סוג התאגדות זה מתאים עבורנו היא:
האם סך ההכנסות במהלך השנה צפוי להיות גבוה מ- 100,187 ₪?
אם כן – סוג התאגדות זה לא מתאים עבור סוג הפעילות שבחרנו
אם לא – בואו נמשיך ->
לסיכום –
2. עוסק מורשה
כל אדם עצמאי רשאי להירשם כ’עוסק מורשה’ ברשויות המס, עבור כל סוג פעילות חוקית שיחפוץ לעסוק בה. למעשה, כל פעילות עסקית שאינה עומדת בתנאי הפתיחה של ‘עוסק פטור’ חייבת להירשם ברשויות המס כ ‘עוסק מורשה’ או כ’חברה בע”מ’. בשונה מעסק שהוגדר כ’עוסק פטור’, בעסק מסוג ‘עוסק מורשה’ אין הגבלה על מחזור העסקאות או על סוג הפעילות.
להלן מספר נקודות חשובות שיש לדעת בנוגע לפעילות כ’עוסק מורשה’ :
לסיכום –
התאגדות מסוג ‘עוסק מורשה’ למעשה מתאימה לכל אדם שרוצה להירשם כעצמאי, ללא הגבלה על סוג הפעילות וללא הגבלה של היקף מחזור ההכנסות.
3. חברה בע”מ
חברה בע”מ (בערבון מוגבל) הינה למעשה תאגיד, אשר הוקם למטרת ביצוע פעילות עסקית על ידי בעלי מניותיו. הבעלות על חברה בע”מ נקבעת על ידי מספר המניות שהיא מנפיקה לבעליה. לחברה בע”מ יכול להיות בעל מניות יחיד אשר מחזיק בכל המניות, או מספר בעלי מניות שכל אחד מהם מחזיק במספר מניות אשר מקנות לו בעלות על החברה, באופן יחסי להחזקתו
באלו מקרים כדאי להקים ולפעול במסגרת חברה בע”מ?
ככלל, התאגדות והקמת חברה בע”מ מבטיחה שגם במידה שהעסק ייקלע לקשיים, בעלי המניות של החברה יהיו מוגנים, ולא יחויבו לשאת באופן אישי בחובות החברה (במידה ובעל המניות אינו חתום על ערבות אישית כלפי חוב ספציפי).
בעסקים רבים, קשיים וחובות יכולים לנבוע מגורמים חיצוניים שלבעל העסק אין שליטה עליהם, כגון: לקוחות שקורסים , תביעות משפטיות על מוצר פגום, תרגילי עוקץ וכו’. כאשר נכסיו הפרטיים של בעל העסק אינם נגישים לנושים, כמו במקרה של חברה בע”מ, בעל העסק יכול לנהל משא ומתן על החזרי החובות מתוך עמדה נוחה יותר, עמדה שתביא להתגמשות מצד הנושים, ובמקרים רבים אף תאפשר את המשך קיומה של החברה.
מהם החסרונות של פעילות כחברה בע”מ:
עלויות ניהול הפעילות באמצעות הקמת חברה בע”מ גבוהות יותר מאשר העלויות של ניהול עסק במעמד של עוסק מורשה:
לסיכום:
הקמה של חברה בע”מ ופעילות כחברה בע”מ אינה מתאימה לכל סוג של עסק – אך עבור עסקים שהתאגדות מסוג זה כן מתאימה להם, יהיו בה יתרונות רבים שניתן לנצל לטובת העסק ולטובת בעלי המניות בחברה בע”מ. לפני קבלת ההחלטה על הקמת חברה – חשוב מאוד להתייעץ עם רואה החשבון של העסק על מנת לוודא שאכן מדובר בפעילות מתאימה, אשר תאפשר לעוסק ליהנות מכל היתרונות שיש להתאגדות כחברה בע”מ להציע.
4. עמותה רשומה
עמותה הינה צורת התאגדות, אשר מורכבת משני בני אדם לפחות, המבקשים להתאגד לצורך מטרה חוקית שאינה למטרת רווח, ובדרך כלל למען מטרה ציבורית כלשהיא.
קיימים שלושה כללים מרכזיים אשר מבחינים בין מוסד המשפטי של עמותה רשומה לבין תאגידים אחרים:
מכוח חוק העמותות, כל עמותה רשומה (ע”ר) חייבת להקים את שלושת הגופים הבאים:
סייגים – לא כל אדם יכול להתמנות לחבר ועד. ההגבלות העיקריות הינן שעליו להיות חבר עמותה, מעל גיל 18, לא אדם שהוכרז כפסול דין, או פושט רגל. כמו כן, הוא אינו יכול להיות אדם שהורשע באחת מהעבירות שנמנו בחוק העמותות, או בעבירה שיש עמה קלון.
לסיכום:
התאגדות כעמותה בדרך כלל עונה על צורך מאוד ספציפי של פעילות ציבורית מסוימת, ואינו מתאים לניהול פעילות של עסק, למעט במקרים מאוד ספציפיים.
חשוב להבהיר:
המטרה של מדריך זה היא להעניק לבעל העסק הפוטנציאלי היכרות ראשונית עם הנקודות המרכזיות שעליו לדעת טרם ההחלטה על פתיחת עסק, בתחומי העסקים העיקריים. כמובן שניתן לכתוב מאמרים שלמים נוספים על כל נושא ותת נושא הקשורים להקמת העסק, אך המטרה שלנו במדריך זה הייתה להקל ולפשט את הדברים עבורכם, כך שתקבלו תמונה ראשונית של הנקודות העיקריות, אשר יאפשרו לכם לקבל החלטה מושכלת, האם כדאי לכם לפתוח עסק חדש.
בהצלחה!
האמור לעיל אינו מובא כתחליף לקבלת יעוץ חשבונאי של רואה חשבון והוא מהווה מידע כללי בלבד, אשר אינו מהווה ייעוץ חשבונאי מחייב
דף מידע זה מנוסח בלשון זכר אך פונה לנשים ולגברים כאחד.
שלומי לוי, רואה חשבון מוסמך (C.P.A. (ISR בעל משרד עצמאי בחדרה.
בוגר תואר ראשון בכלכלה וחשבונאות וחבר לשכת רואי חשבון. הקים את המשרד הפועל משנת 2012 ולו קהל לקוחות רחב ומגוון.
בנוסף מהווה המשרד גוף מייעץ ומלווה לעסקים בהליכי הקמה ולאורך הדרך.